Toimintasuunnitelma vuodelle 2018

Vuoden 2018 toimintasuunnitelma luettavissa täältä

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Vuonna 2016 tulee kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisestä suomalaisesta kansantanssiesityksestä, minkä vuoksi tuleva vuosi on nimetty Kansantanssin Riemuvuodeksi.

Varsinainen toiminta

Kalevan Nuoret
Yleistä
Nuorisoseuran ohjaajat ja apuohjaajat osallistuvat kahdesti vuodessa ohjaajakokoukseen, jonka koollekutsuja on ohjaajavastaava.
Harrastuskauden päättäjäiset syksyllä ja keväällä kuuluvat jokavuotiseen ohjelmaan.
Harrastusryhmiä kannustetaan esiintymään myös seuran ulkopuolisissa juhlissa ja tapahtumissa.
Kansantanssille ja teatterille on tehty seurassamme taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmat, joita ohjaajat hyödyntävät ohjaamisessaan.
Kaikki jäsenet saavat jäsenrekisterin perusteella kännykkään ladattavan mobiilijäsenkortin. Paikallisia yrityksiä pyydetään yhteistyöhön paikallisetujen tarjoajina.

Koulutustoiminta
Ohjaajille järjestetään mahdollisuus osallistua ohjaajien kehitys- ja ohjauskeskusteluihin.
Ohjaajia kannustetaan osallistumaan piiri- ja liittotason järjestämiin koulutustilaisuuksiin sekä muihin osaamista täydentäviin koulutuksiin.
Kansantanssiohjaajat suorittavat valtakunnallisia kansantanssin ohjaajakoulutuksen opintoja ja teatteriohjaajat osallistuvat teatterikasvatuksen opintoihin.
Tavoitteena on, että jokainen ohjaaja on suorittanut EA1-kurssin ja taitoja vahvistetaan tarvittaessa kertauskurssilla.
Jäsenistöä pyritään mahdollisuuksien mukaan kouluttamaan järjestyksenvalvojakursseilla seuran omien tilaisuuksien järjestyksenvalvontatehtäviin.

Harrastustoiminta

Kansantanssi
Tavoitteet: Kansantanssin Riemuvuoden näkyminen toiminnassa. Lasten ja nuorten kansantanssiryhmät jatkavat aktiivista toimintaa Roinelassa. Kansantanssin opetuksen tavoitteena on lapsen ja nuoren kokonaisvaltainen kasvu, yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja toiminnan ilo. Tärkeä osa tanssiharrastusta ovat myös itsensä ilmaiseminen, esiintyminen ja toisten esitysten seuraaminen.
Ryhmät voivat yöpyä seurantalo Roinelassa, käydä esiintymässä erilaisissa tilaisuuksissa sekä järjestää erilaisia tapahtumia ja tempauksia vanhemmille sekä yleisölle.
Kansantanssitoimikunta koostuu ohjaajista ja se suunnittelee ja toteuttaa kansantanssitoimintaa.
Yleisiä kansantanssitapahtumia vuonna 2016:
Folklandia, kansanmusiikin ja -tanssin talvifestivaali 8.-9.1.2016
Maakunnallinen kansantanssikatselmus huhtikuussa
Valtakunnallinen katselmus Tampereella kesäkuussa
Pispalan Sottiisi 8.-12.6.2016
Dääns-leiri syksyllä 2016
Kansantanssi ryhmät ja niiden toimintasuunnitelmat
Kaikki ryhmät harjoittelevat Roinelassa viikottain sekä osallistuvat seuran omiin kevät- ja joulujuhliin.
 • Uniikki (1997-2000 synt.) tyttöryhmä, ohjaaja Heidi Usenius
Uniikki osallistuu tammikuussa Folklandia-tapahtumaan sekä Pispalan Sottiisiin. Lisäksi ryhmä osallistuu aikuisten luokitteluihin keväällä.
 • Vinhat (2000- 2003 synt.) tyttöryhmä, ohjaaja Satu Inkiläinen
Vinhat pitävät 10-vuotisjuhlakonsertin syksyllä 2016. Ryhmä osallistuu maakunnalliseen ja valtakunnalliseen katselmukseen, Pispalan Sottiisin, Dääns-leirille syksyllä 2016 sekä suunnittelee mahdollista ulkomaan matkaa. Lisäksi ryhmä hankkii uudet ryhmäpaidat ja supikkaat keväällä.
 • Melske (2004-2007 synt.) tyttöryhmä, ohjaajat Jaana Inkiläinen ja Saana Usenius
Melskeessä tanssii kolmetoista 9-11-vuotiasta tyttöä. Vuonna 2016 ryhmä osallistuu maakunnalliseen kansantanssikatselmukseen ja esiintyy muissa tilaisuuksissa. Lisäksi Melske pitää oman harjoitusviikonlopun ja osallistuu seuran leirille ja kesällä kansantanssifestarille.
Ryhmä hankkii myös uudet ryhmäpaidat ja -hupparit alkuvuodesta.
 • Karkelo (2007-2009 synt.) sekaryhmä, ohjaaja Milja Vanninen ja Tytti Wahlberg
Karkelo osallistuu keväällä lasten katselmukseen sekä mahdollisesti johonkin kansantanssi tapahtumaan.
 • Karuselli (2010-6/2011 synt.) sekaryhmä, ohjaajat Milja Vanninen ja Tytti Wahlberg
Karusellin harjoittelee kansantanssin perusteita kuten laukkaa, hyppyaskelta ja paripyörintöjä. Sen lisäksi ryhmässä leikitään paljon esimerkiksi hippoja ja muita juoksuleikkejä, joissa tulee lämmin, mutta välillä myös rauhoitutaan vähän rauhallisempien leikkien merkeissä. Myös helpot laulu- ja runoleikit ovat osa harjoituksia. Opitut taidot päästään esittämään seuran omissa tilaisuuksissa.
Teatteri
Teatteri Roinelan toiminnassa on vuonna 2016 seitsemän teatteriryhmää:

•R-ryhmä 1-4 luokkalaiset, Maj Ilola ja Annika Valo

•O-ryhmä 3-4 luokkalaiset, Laura Ylimutka

•I-ryhmä 5-6 luokkalaiset, Laura Anttila

•N-ryhmä yläaste ja lukiolaiset, improryhmä, Tanja Hietakangas

•E-ryhmä yläaste ja lukiolaiset, uutisryhmä, Karoliina Eräste

•L-ryhmä yläaste ja lukiolaiset, musiikkiryhmä, Maria Tantarimäki

•A-ryhmä projektiryhmä, Eemi Tantarimäki
Teatteri Roinelan toimintasuunnitelma vuodelle 2016:
Teatteri Roinelan ryhmät harjoittelevat Roinelassa viikottain, lukuunottamatta projetiryhmää, joka harjoittelee erillisen aikataulun mukaisesti.
Teatteri Roinelan ryhmät jatkavat toimintaansa ja esittävät ohjelmistoaan seuran tapahtumissa ja omissa tilaisuuksissaan. Toukokuussa on esitysviikko, jolloin kaikki ryhmät esittävät tuotoksensa.
Teatteriryhmät rakentavat kulisseja kevään näytöksiin ja pitävät pienen leirin omalla talolla tammikuussa.
Teatteri Roinelan tavoitteena on luoda harrastajilleen turvallinen ja onnistumisen kokemuksia tuottava harrastusilmapiiri. Ryhmien tavoitteena on kehittää ryhmähenkeä ja sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin. Teatteri Roinela pyrkii myös lisäämään teatteriryhmien välistä yhteyttä järjestämällä yhteisiä tilaisuuksia kuten lavasteleiri ja esitysviikko ja pikkujoulut.
Teatteri Roinelan tavoitteena on ohjaajien ammatillisuuden kehittäminen, mm. hakeutumalla koulutuksiin. Ohjaajat pyrkivät seuraamaan ja tukemaan harrastajia antamalla palautetta ja esitysten jälkeen tullaan, joka ryhmälle järjestämään palaute- ja purkupäivä. Ohjaajat kannustavat myös harrastajia käymään katsomassa muita teatteriesityksiä.
Teatteriryhmät pyrkivät innostamaan myös harrastajien vanhempia mukaan toimintaan. Ryhmät järjestävät yhteisen vanhempainillan vähintään kerran vuodessa.
Keväällä järjestetään kauden lopettajaisjuhla Teatterigaala, jossa jaetaan Väinö ja Väiski palkintoja.
Teatteritoimikunta
Teatteriryhmien toimintaa koordinoi teatteritoimikunta, joka koostuu teatteriryhmien ohjaajista ja apuohjaajista, lisäksi toimikuntaan kuuluu vanhempien edustaja.

Klaukkalan Sirkuskoulun toimintasuunnitelma 2016
Klaukkalan Sirkuskoulun ryhmät harjoittelevat Roinelassa viikottain. Tavoitteena on luoda lapsille elämyksiä sekä opastaa harrastajat sirkuksen perustaitojen, kuten tasapainoilun, akrobatian, jongleerauksen, taikuuden ja erilaisten sirkustaitojen pariin monipuolisella harjoittelulla. Ryhmien ohjaajana toimii pääasiallisesti sirkustaiteilija Sanna Warsell. Taikurikurssin ohjaajana toimii Tapani Värjölä.
Klaukkalan Sirkuskoulussa on kuusi harrastusryhmää:
•Kardemummat, perheryhmä aikuinen + n. 2011-2012 syntyneet lapset
•Sahramit, itsenäiset n. 2009-2010 syntyneet
•Vaniljat, 2006-2008 syntyneet
•Kanelit , 2000-2005 syntyneet
•Chilipippurt, yli 16 vuotiaat
•Taikurikurssi, yli 7 vuotiaat

Sirkusryhmät esiintyvät omassa kevät- ja joulunäytöksessä, jonka lisäksi ryhmät voivat esiintyä kutsuttuna myös muissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Keväällä 2016 esiintyvä ryhmä Kanelit tuottaa esityskokonaisuuden päiväkodeille ja muulle yleisölle Roinelassa.
Tavoitteena on saada ryhmille myös toinen harjoituspäivä sekä ilma-akrobatiarakenteet Roinelan saliin. Taikuritoimintaa jatketaan ja kehitetään edelleen. Sirkuskoulu etsii aktiivisesti yhteistyökumppaneita ja kehittää taikuritoimintaa sekä kouluttaa apuohjaajia. Klaukkalan Sirkuskoulu hankkii hupparit, t-paidat ja pipot omalla logolla yhteistilauksena.
Perhetoiminta
Tempoa Tenaviin –musiikkiliikunta
Tempoa Tenaviin -ryhmissä on tarkoitus aikuisen ja lapsen liikkua, leikkiä ja laulaa yhdessä ilman suorituspaineita. Ryhmissä ei vertailla lapsia, eikä keskitytä oppimaan mitään tiettyjä taitoja. Pääpaino on vanhemman ja lapsen yhteisessä hetkessä, maustettuna ikätasolle sopivalla toiminnalla. Tavoitteena on tukea vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta ja luoda vanhemmalle arjen touhuihin sopivaa virikepakkia laulujen, lorujen ja ”pöytäleikkien” muodossa.
Keväällä 2016 teemoina nopeasti ja hitaasti liikkuminen, hyppääminen, tasapainoilu, sekä käsitteet ylös, alas, ilmassa ja maassa. Syksyllä 2016 teemoina vetäminen, työntäminen, heittäminen (kiinniottaminen), vierittäminen, sekä käsitteet sisällä, ulkona ja oma vuoro.
Keväällä vietämme ystävänpäivää ja vappua ryhmäkertoina. Kevätkauden lopuksi on kevätjuhla. Syksyllä juhlistamme halloweenia ja joulua, sekä lopetamme kauden joulujuhlaan.
Leiritoiminta
Kaikki harrastusryhmät voivat pitää omia leirejä Roinelassa, kunnan tai muiden yhteisöjen leirialueilla.
 • Seurisleiri
Seurisleiri on Klaukkalan Nuorisoseuran omille alle kouluikäisille sekä alakoululaisille harrastajille järjestämä leiri. Leiri järjestetään vuoden alkupuolella.
Leirin suunnittelu aloitetaan yhdessä ohjaajien ja apuohjaajien kanssa jo syksyllä. Vanhempia pyritään saamaan mukaan leirin järjestämiseen, mutta päävastuu järjestelyistä on seuran ohjaajilla. Seurisleirin tarkoituksena on lisätä eri harrastusalojen välistä kanssakäymistä, antaa lapsille mukavia kokemuksia sekä lisätä yhteisöllisyyttä.
 • Lavasteleiri
Teatteri järjestää teatterin harrastajille kaksipäiväisen lavasteleirin tammikuussa.
 • Kesäleiri
Teatteri järjestää kesäkuun alussa kaksi viikon mittaista päiväleiriä koululaisille Roinelan tiloissa.
Kansainvälinen toiminta
Kaikkia ryhmiä kannustetaan ottamaan kontakteja ulkomaisiin ryhmiin omien voimavarojensa mukaan.


Muu varsinainen toiminta

Tapahtuma- ja juhlatoiminta
Klaukkalan Nuorisoseura kannustaa harrastusryhmiä järjestämään tilaisuuksia ja tapahtumia Roinelassa. Seura on mukana myös muiden tahojen tuottamien tapahtumien järjestämisessä Roinelassa resurssien mukaisesti. Tapahtuma- ja juhlatoimintaa pyritään kehittämään vilkkaammaksi. Suunnitteilla vuodelle 2016 ovat mm. seuraavat tapahtumat:
•kansantanssikonsertit, teatteriryhmien esitykset ja sirkusnäytökset Roinelassa

•lasten kevät- ja joulujuhlat ja harrastuskauden päättäjäiset

•Teatterigaala

•teatterilaisten lavasteleiri Roinelassa

•kesäteatteri (Kiljusen Herrasväki)

•Kesäleiri lapsille kesäloman aikana

•Seurisleiri Roinelassa

•Perhetoimintaryhmien yhteinen kevätretki

•Klaukkalan kyläpäivä yhteistyössä Nurmijärven kunnan Nuorisopalveluiden kanssa (mikäli toteutuu)

•Syksy soi –konsertit yhteistyössä Nurmijärven musikanttien kanssa (mikäli toteutuu)

•Muut paikalliset tapahtumat – yhteistyö

•pihatalkoot

Kurssitoiminta/Opintokerhot
Kurssitoiminta järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Kansalaisfoorumin kanssa.
 • Seniorikerho
Seniorikerho kokoontuu kerran viikossa. Kerhossa keskustellaan ja ollaan mukana UNSL:n organisaatiouudistuksessa. Tilaisuuksissa luetaan kirjoista katkelmia, joista sitten keskustellaan. Kerho käy myös teattereissa ja erilaisissa tapahtumissa ja juhlissa.
 • Opintokerhot
Seniorikerho toimii opintokerhona.
Lisäksi opintokerhoina tai kursseina toimivat:
 • teatteri E ja L-ryhmät
 • Tempoa Tenaviin–toiminta
Liikuntatoiminta
Aikuisille suunnattu sulkapallokerho jatkaa toimintaansa Mäntysalon koululla.
Kerhosta tiedotetaan seuran jäsenistölle.
Tiedotus- ja markkinointitoiminta
Seuran nettisivuja päivitetään säännöllisesti. Nettisivut on tärkeä väylä seuran toiminnasta ja talon markkinoinnissa tiedottamisessa. Seuran Facebook-sivu on epävirallisempi kanava tiedottamiseen.
Seuran toiminnasta ja tapahtumista tiedotetaan aktiivisesti paikkakuntalaisille: ilmoitukset ja lehtijutut Nurmijärven Uutisissa. Jäsenistölle jaetaan jäsentiedotteet lukukausien alussa. Puheenjohtajalle, johtokunnan jäsenille, ohjaajille ja kirjanpitäjälle tulee sähköinen Uutismaa-kirje ja Nuorisoseuralehti.
Vuonna 2016 seuran viestintään ja markkinointiin panostetaan kehittämällä mm. seuran nettisivuja sekä seuran sisäistä viestintää.
Yhteistyö muiden kanssa
Osallistutaan mahdollisuuksien mukaan aktiivisesti Suomen Nuorisoseurojen liiton toimintaan. Yhteistyötä Nurmijärven kunnan, Nurmijärven muiden Nuorisoseurojen, Nurmijärven Pelimannimusikanttien, EMO ry:n sekä Nurmijärven eri yhdistysten kanssa jatketaan. Paikallisiin yrittäjiin ylläpidetään kontakteja ja niitä pyritään saamaan lisää.
Hallinto
Vuoden aikana järjestetään sääntömääräiset syys- ja vuosikokoukset.
Johtokunta kokoontuu säännöllisesti ja huolehtii toimintasuunnitelman ja talousarvion toteutumisesta sekä toiminnan kehittämisestä. Johtokunnan apuna toimii toimikuntia.

Kiinteistö

Suunnitelmissa on tehdä koko kiinteistöä koskeva lämmitysjärjestelmien kunnostus. Muuten talossa tehdään normaalit huolto- ja kunnostustyöt. Roinelan markkinointiin vuokrattavana juhlatilana panostetaan.

Varainhankinta

Taloutta ylläpidetään jäsen- ja kerhomaksujen avulla. Lisäksi varoja kertyy vuokratuotoista ja tapahtumatuotoista.
Ryhmillä on mahdollisuus omatoimiseen varainhankintaan johtokunnan hyväksymissä puitteissa.
Avustuksia haetaan mm. Nurmijärven kunnalta ja Klaukkalan Yhteisten alueiden osakaskunnalta, Kotiseutuliitolta, EMO ry:ltä, Uudenmaan ELY-keskukselta ja Uudenmaan Kulttuurirahastolta.